Planina Radan

Planina Radan nalazi se u Topličkom okrugu, južno od Prokuplja, na predelu gde se masa Dinarskog planinskog sistema susreće sa Rodopskom. Obuhvata gornje slivove reka Toplice, Jablanice i Puste reke, a najviši vrh je Šopot(1.409 m).

Šta ne bi trebalo zaobići na planini Radan

Prolom banja, naselje poznato po lekovitim izvorima, Brestovačko jezero  nastalo pregrađivanjem gornjeg toka Puste reke Caričin ili Justinijanov Grad, jedan od najvećih na ovim prostorima iz ranovizantijskog perioda. Podigao ga je vizantijski car Justinijan u XI veku. Nalazi se 7 kilometara od Lebana prema selu Orane. Đavolja Varoš, nesvakidašnji prirodni fenomen nastao od stena posredstvom uticaja vetra. Ivanova kula, kula srpskog viteza Ivana Kosančića , na zapadnim padinama Radana. Vodopad Ripivoda, visok 40 metara na istočnim padinama planine

Park prirode Radan

Sa istoka i juga izložena je konstantnom velikom sunčevom zračenju što je uticalo na opstanak velikog broja reliktnih biljnih i životinjskih vrsta, kao i ostataka prašume iz dalake prošlosti. To je doprinelo da 2017. godine planina Radan bude proglašena za park prirode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories