Dvorac Fantast

Dvorac Fantast zadužbina Bogdana Dunđerskog

Udaljen 15 kilometara od Bečeja, na putu ka Bačkoj Topoli nalazi se dvorac Fantast.

Dvorac Fantast

Sazidao ga je Bogdan Dunđerski u više faza a 1925. godine je završen. Arhitektura mu je veoma zanimljiva, na njemu se prepliću barokni, romantični i neoklasični stil. Vlasnik imanja bio je veliki ljubitelj konja od kojih je najpoznatiji bio Fantast. Kada je uginuo sahranjen je na imanju a kasnije je dvorac dobio njegovo ime. Za njega se vezuju mnogi mitovi i legende a mi ćemo se ovog puta opet pozabaviti nekim činjenicama. Kapela Svetog Đorđa je građena u isto vreme kada i dvorac. Bogdan Dunđerski je odlučio da je podigne u blizini dvorca jer je došao do saznanja da je tu nekada bila crkva. Svom prijatelju, Urošu Prediću poverio je oslikavanje kapele sa samo jednim uslovom a to je da Bogorodica dobije lik njegove ljubavi Mare. Posle rata kapela je bila predodređena da postane električna centrala. Uroš Predić to nije mogao da dozvoli pa je uputio jedno značajno pismo i time to sprečio, samim tim i sačuvao kapelu do danas.

Ostala je zapamćena priča jednog veterinara iz Bečeja o starom čuvaru ergele, Andriji, koga je sam Bogdan Dunđerski doveo. Naime jedan konj je slomio prednju levu nogu, kada ga je pregledao jedino rešenje video je u tome da mu da injekciju i skrati mu muke, Andrija mu je prišao i rekao „Odlazi! Sok od Jagorčevine, pun mesec i dolazak konja – kneza na preobraženje, doneće isceljenje”. Veterinar je otišao i kada je slučajno došao nakon nekog vremena video je otpisanog konja kako trči u manježu.

Čest gost dvorca Fantast bio je i Laza Kostić koji je boraveći u njemu napisao najlepšu ljubavnu pesmu “Santa Maria della salute” koju je posvetio svojoj nesrećnoj ljubavi Lenki Dunđerski.

Autor fotografija Jelena Ivkov

/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories