Planina Jadovnik

Planina Jadovnik nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na obodu Pešterske visoravni. Dugačka je 12km sa najvišim vrhom Katunić 1734m. Do nje se sa severne strane može prići iz sela Milošev Do koje se nalazi uz put Prijepolje – Sjenica. Sa južne strane sa magistrale od Prijelpolja ka Crnoj Gori u Brodarevu se isključujemo i prelazimo reku Lim. Prolazi se pored srednjovekovnog manastira Davidovica do sela Gornji Stranjani.

Planina Jadovnik

Sa jadovničkih visina lako su učljive planine Prokletije, Durmitor, Bjelasica, Zlatar i Golija. Sam naziv planine najverovatnije potiče od muke i jada u kojima su se nalazili oni koji su se zimi nespremni zaticali na ovoj planini. Naime, sneg zna da dostigne i do 3 metra visine a magla koja se ovde često pojavi ne dozvoljava nikakvu vidljivost, tako da su i oni koji dobro poznaju planinu znali da idu u krug bez ikakve orijentacije.

Šta na Jadovniku ne bi trebalo propustiti

Kanjon reke Mileševke  dugačak je 24km, počinje od sela Milošev Do gde reka probijajući se između padina Zlatara i Jadovnika gradi nekoliko klisura, pa sve do manastira Mileševe. Kanjon Mileševke karakterišu visoke i strme litice koje se spuštaju do korita reke. Priroda je ovde divlja i nenarušena baš zbog svoje surovosti, što omogućava dom mnogim retkim biljnim i životinjskim vrstama kao što su Pančićeva omorika, tisa, medved, divokoza ili beloglavi sup. Vodopadi Sopotnice nalaze se na zapadnima padinama Jadovnika. Reka Sopotnica nakon što sakupi vodu iz više manjih vrela kod sela Sopotnica obrazuje niz slapova i vodopada spuštajući se ka Limu. Područje oko vodopada zaštićeno je prirodno područje. Manastir Mileševa iz srednjeg veka, zadužbina Stefana Vladislava Nemanjića. Posvećen je Vaznesenju Gospodnjem a veliku vrednost čine freske portreta vladara dinastije Nemanjić kao i freska Beli anđeo. Manastir Davidovica uz Brodarevo i reku Lim, zadužbina monaha Davida( Dimitrije pre nego što se zamonašio, najmlađi sin Vukana Nemanjića). Manastir je podignut krajem XIII veka na temeljima stare vizantijske crkve.

Vodopadi Sopotnice

Veliki broj retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta ovde pronalazi svoj dom, a jedna manje poznata veoma retka trava zvana Iva ili Gorski dupčac za koju se vezuje izreka “Iva od mrtva pravi živa” obitava na padinama ove planine, lokalno stanovništvo prema njoj ima specifičan odnos.


Autor fotografija: Vesna Mijailovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories