Besna Kobila u pašnjacima

Besna Kobila

Planina Besna Kobila

Planina Besna Kobila nalazi se u jugoistočnom delu Srbije, 35km istočno od Vranja, 120km južno od Niša. Na razvođu je slivova Južne Morave i reke Strume u Bugarskoj, na prostoru opština Vranje i Bosilegrad.

Besna Kobila u pašnjacima
Besna Kobila

Pripada Rodopskom planinskom sistemu, najviši vrh je na 1922m koji se takođe zove Besna Kobila. Po navodima meštana sa ovog vrha uz idealne vremenske prilike može da se vidi Šar Planina, Kopaonik, Vlasinsko jezero, kao i planine Olimp u Grčkoj i Rila u Bugarskoj. Niži delovi ove planine prekriveni su bukovom šumom, gornji su pretežno u livadama i pašnjacima a najviši vrhovi ostanu okovani snegom gotovo tokom cele godine. Granitnog je sastava i izuzetno bogata rudama.

Besna Kobila  vrhovi u livadama i pašnjacima
Besna Kobila u livadama i pašnjacima

Biljni svet sa preko 800 različitih vrsta karakteriše veliki broj divljeg lekovitog bilja. Tokom većeg dela godine pokrivena je snegom i jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja zimskog turizma. U letnjem periodu svojom svežinom omogućava prijatan boravak. Iako nema posebno razvijenu infrastrukturu ova planina može vam pružiti prijatan i aktivan odmor, idealno za one koji bi da pobegnu od gradske gužve i buke uživajući u prirodi i njenim lepotama. Planinarski dom nalazi se na visini od 1480m, nedaleko od vrha Besna Kobila, 5km udaljen od sela Kriva Feja. Nebeski put je staza koja prolazi kroz predele u pašnjacima na visini od oko 1800m, podobna je za šetnju kao i za biciklizam.

Besna KobilaAutor fotografija: Nada Ćosić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories